İzmir TO ev sahipliğinde Deprem Çalıştayı düzenlendi.


İzmir Tabip Odası tarafından düzenlenen “Deprem! Yaşadık. Yaşayacağız. Hazır mıyız” başlıklı sempozyum ve çalıştay 10 Haziran 2023 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, TTB MK Üyeleri Prof. Dr. Nursel Şahin, Dr. Adalet Çıbık, Manisa eski milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer,  TMMOB İl KoordinasyonKurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Ege Bölge Tabip Odaları yöneticileri ve deprem bölgesinde görev yapmış gönüllü hekimler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program da açılış konuşması İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak tarafından yapıldı. 

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “6 Şubat sabahı bir deprem oldu ve ülkemizin 11 ilinde yaşayan 15 milyonu aşkın yurttaşımız aniden sanki insanlığın erken uygarlık dönemine dönüverdi. Yağmur ve karın altında soğukta barınaksız, korunaksız, besinsiz ve susuz kaldılar. Bir kısmı o anda canını kaybetti, bir kısmı yıkıntılar altında çığlık çığlığa kurtarılmayı beklerken yaşamını yitirdi, organlarını yitirdi, ailesini, çocuklarını eşini dostunu yitirdi, ruhunu yitirdi. Hatta ülkesini yitirdi… Resmi ağızlar 50.000 dedi… Sonra sustu… Bu depremle şunu anladık, uzun süredir yönetimde olan kamu yönetimi, aslında ülkemizin tüm “taşıyıcı kolonları”nı, tek tek kesmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devletini taşıyan tüm taşıyıcı kolonlar ve kirişler ortadan kaldırılmış… Çok derin maddi ve manevi bir enkaz bırakmış… Deprem ile biz bu gerçeği anladık … Biz hepimiz, ülkemizin tüm insanları bu enkazın altında kaldık. Kimimiz öldük, kimimiz kolumuzu bacağımızı yitirdik, kimimiz aile ve yakınlarımızı ve dostlarımızı… Depreme hazırlık, aslında tüm yapıların yıkılmamasını hedefler ancak özellikle, kamu kurumları ve özellikle de sağlık kuruluşlarının ayakta kalması ve hizmete devamı son derece önemlidir ve hayatidir. Deprem bölgesinde, 18 bin 22'si hekim, 111 bin 699'u sağlık personeli, 14 bin 435 UMKE ve 112 çalışanı olmak üzere, toplam 144 bin 156 kişinin görev yaptığını biliyoruz… Bu kadar sağlık çalışanımız depremzede olmuştur. 6-7 Şubat Maraş, 20 Şubat Hatay merkezli depremlerde, kamu ve özel hastaneler ile Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ağır hasar aldı, bazıları ise yıkıldı. Depremlerde en az 15 hastanenin hasarlı olduğu belirtildi…Ege Bölgesi ve İzmir’deki sağlık tesisleri bakımından da deprem riskinin tekrar ele alınması gerekmektedir. Zira aşağıdaki listede görüldüğü gibi, hastanelerimizin binalarının bir kısmı oldukça eski binalardır. Ege Bölgesi İzmir’deki gerek üniversite ve eğitim hastaneleri ve gerekse hizmet hastanelerinin çok büyük bir hizmet, eğitim, öğretim ve akademik bilimsel kapasitesi vardır. Bu büyük kapasitenin hiçbir şekilde eksilmesine yol açmadan, bu kurumların bina özelliklerine bakılması ve performans değerlendirilmesi ile en kısa zamanda, tüm toplum için bu kurumların ayakta kalması sağlanmalıdır. Bu etkinlikte, tüm bu sorunların ele alınması ve 6 Şubat depreminin acı deneyimlerinin, gelecekte bize aydınlatıcı olması, doğal olayların afet olmaktan çıkarılması için bir araya geldik. Bu depremde emek verenlere ve bu toplantıya katkı sağlayan herkese İzmir Tabip Odası adına minnet ve şükranlarımızı sunarım…” dedi.

TTB MK Üyesi Dr. Adalet Çıbık bir konuşma yaparak, “TTB; olağandışı durumlarda sunulan sağlık hizmetlerini izleme, eksiklikleri saptayarak uyarma ve gereğinde danışmanlık sağlamayı etkinlik alanları içinde saymakta, toplum sağlığı ve mesleki etkinlik alanındaki sorumlulukları kapsamında sağlık hizmetlerine ilişkin çalışmalarını uzun süredir yürütmektedir. Şubat depremlerinde hem kapsadığı coğrafi alanın genişliği, hem etkilenen nüfusun fazlalığı hem de şiddetinin fazla olması, arkasından gelecek felaketin çok büyük olacağının göstergesiydi. Ancak bu durumun büyüklüğü, ciddiyeti ve şiddeti; merkezi ve yerel kamu yönetimleri tarafından gerektiği şekilde anlaşılamadı. Bu durum özellikle ilk saatlerde ve ilk günlerde yardım ve arama-kurtarma çalışmalarının gecikmesine ve yetersizliğine neden oldu. Aynı pandemide olduğu gibi bu yönetememe durumundan dolayı depremde kayıplar çok fazla oldu. İlk günden itibaren bölgeye giden TTB MK üyeleri, tabip odaları temsilcileri, ODSH ve halk sağlığı gönüllüleri tarafından hızlı değerlendirme, belgeleme ve raporlama faaliyetleri yürütülmeye başlanmış, TTB web sitesinde ayrıca açılan “6 Şubat Depremi” isimli web sitemizde bu çalışmalar düzenli olarak yayınlanmıştır. TTB olarak, yıllardır söylediklerimizi bugüne kadar dikkate almayan sağlık bakanlığının ve iktidarın ihmali nedeniyle, yüzbinlerce insanımızı yitirdik. Depremler önlenemese de yıkımların önlenebileceği bilinciyle ne sağlığın ne de hekimlerin enkaz altında kalmasına olanak tanıyacak kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sistemini kurmayı hedefleyen çalışmalarımızı, dayanışmamızı güçlendirerek, yıllardır yaptığımız gibi bir mücadele hattında ısrar ediyoruz.” dedi.

Daha sonra söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Belediyesi olarak depremde yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Deprem olduktan sonra hızlı bir şekilde bölgeye ulaştığını ve Karşıyaka Belediyesi olarak tüm olanaklarla bölgedeki halkımıza yardım ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Depremde kaybedilen o kadar canın sorumlularının kim olduğunu sorguladıklarını ve sorumluların ortaya çıkması gerektiğini belirtti. Yapıların denetimsiz olduğunu ve imar aflarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise konuşmasında “Deprem olur olmaz bölgeye ulaştık. Konak Belediyesi imkanları dahilinde yardım malzemelerini bölgeye ilettik. Bölgeye vardığımızda bir organizasyon bozukluğu ve karmaşayla karşı karşıya kaldık. Arama ve kurtarma faaliyetlerinin aksaklığını, yardımların ulaştırılmasındaki problemleri yerinde gördük. Yaşadığımız bu deprem felaketinden sonra bu ülkede imar affının asla bir daha gündeme gelmemesi gerekir… Umarım böyle felaketler bir daha yaşamayız ve hazırlıklı oluruz.” dedi.

Daha sonra, Aydın Tabip Odası üyesi Dr. İsmail Ertin’in deprem bölgesinde çektiği fotoğraflardan oluşan bir sunum yaparak tanık olduğu olayları aktardı.

"Yerellerde depreme hazırlık için neler yapılıyor?" başlığı altında Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Semih Bilgin de Manisa'da yapılan hazırlıklar konusunda sunum gerçekleştirdi.

Programın ikinci kısmında, kurumların faaliyetleri “Neler Yaptık” başlıklı sunumlarla izleyenlerle paylaşıldı. İzmir Tabip Odası raporunu Dr. Lütfi Çamlı, TMOBB İzmir İl Koordinasyon Kurulu raporunu Aykut Akdemir, İBB Eşrefpaşa Belediye Hastanesi raporunu Dr. Yavuz Uçar ve TTB Koordinasyon Kurulu raporunu Prof. Dr. Feride Aksu Tanık paylaştı. 

Öğleden sonra yapılan Ege Bölgesi Tabip Odası temsilcilerinin katıldığı çalıştay kapsamında ise, “Gelecek Depremlere Hazırlanma” konusu tartışıldı.

Kapanış konuşmasını İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptı. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması dileğini ifade ederek başta deprem  olmak üzere doğal afetlere hazırlıklı olmanın önemini ve gerekliliğini vurguladı. 

Tüm resimler için tıklayınız.